MENU

Thank you for your feedback!. The second round of consultation is now closed.

You can still view and comment on the proposed route, however we may not be able to take your views into consideration.

Please keep an eye on this website for updates on this project.

Thank you for all the feedback on the three route options.

That feedback has enabled us to develop a single proposed route. The route shown on this page is the one preferred by most people that responded.

The plans and images below show how the proposed route might look. We’d like to know from you that we are on the right track.

We have focussed on six key locations along the route to help you understand what is proposed. They are shown on the overall plan below.

After you’ve looked at all six locations, you will be asked about the route overall. If you have specific comments on any of the six locations, please tell us using the spaces provided as you go through.

A83/Lorne Street junction

Click the image or use the arrows to compare before / after

Proposal
Where Lorne street meets the A83 a narrower junction is proposed. The pavements are made wider and both roads narrower. Street trees are added along the A83. A raised table or different colour surfacing could be used to slow traffic and emphasise that this is a crossing area.

Pros
  • Better visibility for pedestrians, cyclists and traffic at the junction
  • Easier crossing for pedestrians and cyclists
  • Reduced vehicle speed due to the narrower junction

Cons
  • Some parking spaces will be lost near to the bank 
We will ask you for your reactions to the route as a whole at the bottom of this page.
If you have any specific comments on this location, please write them in this box:

Lorne Street corner

Click the image or use the arrows to compare before / after

Proposal
This junction is redesigned to give priority to the east turn towards Argyll Street. Landscape improvements to the junction include street trees and rain gardens.

Pros
  • Safer junction with tighter turning area reducing vehicle speeds
  • Improved character more suitable to historic setting 
  • Pedestrian environment is improved with wider footpaths at the corner
  • Biodiversity, water management and climate change/flooding improvements

Cons
  • Temporary disruption within the residential area during construction 
We will ask you for your reactions to the route as a whole at the bottom of this page.
If you have any specific comments on this location, please write them in this box:

Lorne St/Argyll Street junction

Click the image or use the arrows to compare before / after

Proposal
Lorne St becomes a “quiet way” designed for pedestrians and cyclists where vehicles are treated as visitors. Cyclists are given priority on the carriageway. Footways are widened and paving is improved. Street trees and rain gardens are added. A raised table is added at Argyll Street to slow traffic and improve crossings.

Pros 
  • Improved and more suitable public realm in historic town centre 
  • Priority is now given to pedestrians and cyclists 
  • Biodiversity, water management and climate change/flooding improvements
  • Improved pedestrian connections into the adjacent car park 

Cons
  • Some loss of parking on the south side of  Lorne Street will be needed to enable better footpaths and cycle provision

We will ask you for your reactions to the route as a whole at the bottom of this page.
If you have any specific comments on this location, please write them in this box:

Argyll Street/Union Street junction

Click the image or use the arrows to compare before / after

Proposal
A raised table is added at Argyll Street to slow traffic and improve crossings. Union Street becomes a one way street for vehicular traffic, flowing from east to west. Cyclists will be provided a segregated contraflow cycle lane, allowing cyclists to travel in both directions. The junction with Argyll Street will be redesigned to give more space to pedestrians and allow cyclists easy access to the segregated cycle lane. Street trees and rain gardens are added further east along Union Street.

Pros
  • Priority is now given to pedestrians and cyclists 
  • Biodiversity, water management and climate change/flooding improvements
  • Improved pedestrian connections into the adjacent car park 
  • Environmental improvements create a public realm more suitable to the historic town centre 

Cons 
  • Due to its restricted width, Union Street does not currently meet the minimum width requirements for parking and two way traffic. Any improvements at all will mean loss of parking along intermittent sections of this historic street. The exact bays that will be lost will be determined as proposals develop.

We will ask you for your reactions to the route as a whole at the bottom of this page.
If you have any specific comments on this location, please write them in this box:

Community Buildings car park

Click the image or use the arrows to compare before / after

Proposal
The car park is reorganised to allow a new cycle/pedestrian route to pass along its southern edge and also to create space for landscape improvements such as street trees, rain gardens and better surfacing. A new gateway is cut through the existing stone boundary wall and a new bridge crosses over the burn onto the old school site. Exact route through school site still to be confirmed.

Pros 
  • Off-road, attractive and direct route continuation
  • Level access with no uphills or downhills 
  • Biodiversity, water management and climate change/flooding improvements
  • Opening up access into land locked school site improving future development potential and ensuring new houses are well linked to the town centre and school campus
  • Creating a more permeable and legible town centre path network 

Cons 
  • Expensive new bridge 
  • Potential loss of some existing trees along the burn corridor to create bridge 
  • Risk of school site laying vacant long time - anti social behaviour may be a problem
We will ask you for your reactions to the route as a whole at the bottom of this page.
If you have any specific comments on this location, please write them in this box:

Whitegates Road Crossing

Click the image or use the arrows to compare before / after

Proposal
Realign the current staggered crossing route to give pedestrian and cyclist straight uninterrupted direct access across the road and into the school campus. A welcoming new entrance plaza is created for school pick up and waiting parents. Street trees, rain gardens, benches etc create a friendly and convivial threshold to the school.

Pros
  • Clearer sightlines up and down Whitegates Road for traffic, cyclists and pedestrians
  • Better and more welcoming access to the school campus 
  • Biodiversity, water management and climate change/flooding improvements
  • Easier crossing of Whitegates Road and less visual clutter from barriers and fences.

Cons 
  • Potential loss of some trees during construction

We will ask you for your reactions to the route as a whole at the bottom of this page.
If you have any specific comments on this location, please write them in this box:

What do you think?

Please tell us what you think about the proposals as a whole.